Pages Menu
LinkedInYouTube
Categories Menu

Jan Vayne aanwezig in de Dorpskerk van Ruurlo bij de festiviteiten na de restauratie.

De afgelopen tijd heeft de Dorpskerk in Ruurlo een grote restauratie ondergaan en wordt weer in gebruik genomen.

Om dit te vieren zijn er drie weken lang allerlei activiteiten met oa. een concert met pianovirtuoos Jan Vayne. Hij was bereid een korte bijdrage te leveren door op zondagmiddag 30 september as. acte de présence te geven bij  een concert, dat tevens bedoeld is om aandacht te schenken aan de aanschaf van een  vleugel in de kerk.

U kunt die middag genieten van twee geheel verschillende pianisten:  Jan Vayne staat bekend om zijn improvisaties, waar hij het publiek vaak bij betrekt. Irene Venderbosch brengt die middag juist een heel ingetogen programma.

Irene Venderbosch speelt boek 1 (1959) en boek 2 (1962) van Frederico Mompou. Musica Callada bestaat in totaal uit 4 boeken geschreven in 1959 ,1962 , 1966 en 1974.

Frederico Mompou (1893-1987) is een Catalaanse componist die vooral bekend is om zijn pianomuziek. Zijn stijl is impressionistisch met een meditatief karakter. Het Frans impressionisme (Debussy) en Erik Satie waren zijn voornaamste inspiratiebronnen.

Schijnbaar eenvoudige melodieën met een vleugje melancholie en verlangen naar het verre en verlorene. Er zijn vaak imitaties van klokken te horen, uit de klokkenfabriek van zijn grootvader, kreten van zeemeeuwen, spelende kinderen en Catalaanse volkswijsjes.

Irene Venderbosch is afgestudeerd aan het Stedelijk Conservatorium Groningen in 1989 bij Gerben Makkes van der Deijl. Zij heeft Masterclasses gevolgd bij Geoffry Madge, Mauricio Kagel en Rudolf Jansen. In 1992 kwam zij naar Ruurlo en begon zij hier haar privé lespraktijk. Naast het lesgeven begeleidt ze andere muzikanten en vormt ze verschillende vaste duo’s en een pianotrio. Sinds kort treedt ze solo op met Etudes van Philip Glass en met werken van Mompou.

De bekende pianovirtuoos Jan Vayne heeft improvisatie tot een ware kunst verheven. Of het nu om klassiek repertoire gaat of populaire hedendaagse muziek. Het is een bijzondere belevenis om naar zijn virtuoze pianospel te kijken, maar bovenal te luisteren.
Jan Vayne (1966) kreeg reeds op vierjarige leeftijd pianolessen. Toen hij tien jaar oud was, gaf hij al concerten en sleepte eerste prijzen in de wacht op concoursen. Wars van tradities en met een groot gevoel voor vrijheid doorbrak hij de scheiding tussen pop en klassiek. Jan Vayne heeft zich vanaf die tijd erop toegelegd om dit motto op de meest uiteenlopende manieren uit te dragen. Vrijheid laat zich niet vangen in hokjes. Deze gedachte staat bij Jan altijd voorop, zowel in zijn leven als in zijn muziek. Zijn uitzonderlijke improvisatie talent en gedegen opleiding zijn daarbij van essentieel belang.

Sinds kort geeft Jan Vayne ook meditatieve concerten:
“Muziek kan een mens raken tot in de ziel. Al luisterend wegdromen, ver van alledaagse dingen, helemaal tot jezelf komen” Dat is de opzet van de Stilte-concerten die pianovirtuoos Jan Vayne tegenwoordig geeft. Geen bekende melodieën en “opdrachten” vanuit het publiek, maar pianospel in de puurste vorm. Ademloos luisteren naar datgene dat hem op dat moment inspireert. Een heel bijzondere gewaarwording om zo’n optreden eens bij te wonen en te genieten van de uitzonderlijke gave die deze pianist heeft:  “Mijn doel is gewoon lekker spelen, mediteren achter de vleugel puur zoals ik ben.” Dat mediteren is een relatief nieuw element in de improvisaties van Jan. Die onbekende kant van zichzelf laat hij graag in de Stilte-concerten horen.

Zondag 30 september 2018

Locatie Dorpskerk Ruurlo – Aanvang 14.00 uur
Voor kaartverkoop:
https://www.kunstkringruurlo.nl/kaartverkoop/

Pin It on Pinterest

Share This