Pages Menu
LinkedInYouTube
Categories Menu

Voorjaarsconcert Jan Vayne in Wilhelminaoord op 25 maart 2018

Het Koloniekerkje

De kerk werd in 1851 gebouwd in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid voor de kolonisten uit de armen-kolonies  van Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord. Kolonisten moesten verplicht naar één van de kerken in het gebied

Geen franje
De koloniekerk is een sobere kerk, zonder franje. Het orgel in de kerk is gemaakt door orgelbouwer Van der Molen uit Steenwijk, maar was toe aan een grondige opknapbeurt. Het orgel is in Utrecht helemaal uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd.

Multifunctionele kerk
Ook de kerk zelf en de gronden rondom het gebouw zijn in opdracht van de eigenaar, de Maatschappij van Weldadigheid, grondig aangepakt. De Engelse tuin komt weer terug, de kerk is geverfd en de oude houten banken zijn verwijderd. Volgens directeur van de Maatschappij van Weldadigheid is de kerk nu beter geschikt voor andere activiteiten.

In dit fraaie kerkje vindt op 25 maart as. een sfeervol Voorjaarsconcert plaats.

De bekende pianovirtuoos uit Zwolle, Jan Vayne zal die middag een bijzonder concert geven. De muziek zal zowel improvisatie met inbreng van het publiek, als meditatieve muziek omvatten. Ook het pas gerestaureerde orgel zal zeker aan bod komen op deze middag.

Jan Vayne heeft improvisatie tot een ware kunst verheven. Of het nu om klassiek repertoire gaat of populaire hedendaagse muziek. Het is een bijzondere belevenis om naar zijn virtuoze pianospel te kijken, maar bovenal te luisteren.

Jan Vayne:

“Improviseren kan op heel veel manieren. Je kunt er een circus- act van maken, mensen vermaken en je kunt het op een meer intellectuele manier doen. Ik kies de laatste tijd steeds meer voor het meditatieve aspect, een soort muzikale gedachtestroom: minder show en meer mijmeren. Als je wat ouder wordt heb je van alles meegemaakt en genoeg bevestiging gekregen. Nu gaat het vooral om de voldoening van het ingaan op de essentie. Ik heb dit altijd wel gedaan, bijvoorbeeld als ik thuis speel of in de studio opnames maak. Dat ik het nu ook op concerten ga doen is nieuw. Grappig is dat ik ook steeds meer met de muziek van Bach krijg; die is zo ontbloot van elke vorm van show. Er is geen vals drama.”

Deze speelhouding past ook erg goed bij het leven dat ik nu leid. Natuurlijk speel ik een paar concerten per week of moet ik ergens zijn voor een commercieel optreden, maar toch ervaar ik mijn dagen als ‘open’.

Verder vind ik het heerlijk om te lezen en muziek te luisteren. Momenteel luister ik naar de late Bach-opnames van Glenn Gould uit 1981. Heerlijke bedachtzame muziek waar mijn gedachten op wegdrijven. Ik hoop dat ook met mijn improvisaties zal ervaren!”

Informatie:

Datum: zondagmiddag 25 maart 2018

Locatie: Koloniekerkje  Koningin Wilhelminalaan 53 8384 GG Wilhelminaoord

Aanvang: 15.00 Kerk open: 14.15

Toegangsprijs in de voorverkoop 19,50 euro ( inc. Koffie/thee met iets lekkers bij de ingang )

‘s Middags  aan de kerk: 22,50 euro

Inlichtingen en Reserveren: ajabrinkman@hotmail.com  of 038-8883638

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This